Artroskopi

Artroskopi bedende bulunan herhangi bir eklemin kamera ile görüntülenmesi işlemidir. Bu tetkik eklemlerde görülebilen işlev bozukluklarında, ağrılarda ve benzeri durumlarda uygulanabilir. Teşhis ve tedavi için uygulanan bu yöntemde artroskop isimli özel bir alet kullanılır.

Artroskopi Nedir?

Kıkırdak, tendon, kemik ve ligament gibi eklem içi yapılarını doğrudan görmek ve tedavi uygulamak amacıyla yapılan görüntüleme işlemine artroskopi adı verilir. İşlem sırasında artroskop isimli ince cihazlarla eklem içi görüntülenir. Pek çok ortopedik hastalığın tedavisinde kullanılan artroskopi işlemi eklem iltihabı, yaralanmalar, çıkıklar, menisküs ve benzeri durumlarda uygulanabilir ve tedavi bu şekilde sağlanabilir. Açık cerrahiye göre daha az komplikasyon riski taşıyan ve iyileşme süreci daha hızlı olan bu işlem sıkça tercih edilmektedir.

Artroskopi Neden Yapılır?

Artroskopi işlemi farklı amaçlar doğrultusunda uygulanabilir. İşlem genellikle şu durumlar için uygulanmaktadır:

  • Eklem yaralanmaları
  • Eklem içi bağ hasarları tamiri için
  • Eklem içi kırık onarımına yardımcı olmak için
  • Romatizmal hastalıklarda
  • Eklem içi enfeksiyonların tedavisinde

Artroskopi Nasıl Yapılır?

Artroskopi ameliyatının uygulanış biçimi kişiden kişiye ve uygulanış sebebine göre değişkenlik gösterir ve bazı kişilerde belden aşağısını uyuşturma şeklinde bazı kişilerde ise genel anestezi ile yapılır. İşlemin yapılacağı cilt dokusuna ortalama yarım santimetrelik 2 kesi açılır. Eklem içine ince görüntüleme sağlayan ve gerekli işlemleri yapacak kanül yerleştirilir.

Artroskopi Ameliyatı Nedir?

Kişiye uygun olan anestezi uygulandıktan sonra eklem içerisine girilerek özel sıvılar yardımıyla eklem şişirilir. Basınçlı şekilde şişirilen eklemin genel durumu detaylı şekilde değerlendirilir. Sorunun tespitinden sonra tedavi uygulanır. Eğer eklem içinde hasarlanmış ya da parçalanmış dokular varsa bunlar temizlenir, gerekirse onarılır, tamir edilir. Ameliyatın sonunda eklemde ağrı ve kanama olmaması için özel ilaçlar hastaya uygulanır Operasyon sonrası bölgeye buz uygulaması yapılır. Artroskopi ameliyatı genellikle günübirlik, yani gece kalmayı gerektirmeyen işlemdir.

Artroskopi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Artroskopi ameliyatının süresi yapılan işleme göre değişkenlik gösterir. Bazı işlemler 15 dakika gibi kısa sürelerde tamamlanırken bazı ameliyatlar saatler sürebilmektedir. Ameliyatın kaç saat süreceği ortalama bir şekilde belirlenebilir ancak net bir saat vermek doğru olmaz.

Artroskopi Ameliyatı Sonrası

Artroskopi ameliyatından sonra çok kısa sürede harekete başlanabilir. Yapılan işleme göre fizik tedavi ve rehabilitasyon desteği alınması iyileşmeyi ve normal hayata dönüşü hızlandırır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Tenisçi Dirseği
tenisci-dirsegi-tedavisi-nasil-yapilir

Tenisçi dirseği, tenis oynarken dirsekte meydana gelen ağrı ve sertliğin bir türüdür. Bu durum genellikle tenis oynayanl…

Menisküs Tedavisi
meniskus-tedavisi-kimlere-uygulanabilir

Menisküs tedavisi menisküs yırtığında ve dizde çıkan menisküs rahatsızlıklarında uygulanan tedavileri kapsar. Bu tedavi …

Doktora Soru Sor