Basış Problemleri

Basış problemleri, ailelerin çocuklarının sağlıkları ile ilgili en büyük endişelerinden biridir. Parmakların içe dönük (in-toeing) veya dışa dönük (out-toeing) yürümesi genellikle ailesel yatkınlık gösterir ve aile bireylerinden birisinde de görülen bir özelliktir.

İçe dönük yürüme doğal seyir içinde düzelir. Bu durumlarda W oturuşu dediğimiz oturuş şekli görülebilir. Uygun izlem veya öneriler ile durum kontrol edilir. Aileleri endişelendiren bir diğer durum da basış sırasındaki ayak yapısıdır. Çocuk ayaklarının tombul ve yağ dokusunun fazla olması, eklemlerin ve bağların doğumdan gelen hormonlarla esnek olması veya ailesel yatkınlık nedenleriyle içe bastığı, topukların dışa döndüğü gözlenebilir.

Yapılması gereken ilk şey esnek taban çökmesini (pes planus / düz tabanlık) sorunlu olabilecek diğer durumlardan ayırmaktır. Bu, basit bir muayene ile olasıdır. Esnek tip pes planus için nadiren tabanlık önerilir. Doğal seyir içinde genellikle iyileşir ve nadiren sorun yaratır. Sorunlu olabilecek ve muayene ile saptanabilecek tipleri için ise cerrahi tedaviler vardır ve başarılı sonuçlar alınır.

Basış Bozukluğu Nedir?

Basış bozukluğu nedir sorusunun yanıtı şu şekilde verilebilir; Bir ayakta ya da ayaklarda doğuştan ya da sonradan meydana çıkabilen anomalilere bağlı olarak yük dağılımında ve/veya yürüyüşte oluşan sorunlara genel olarak basış bozukluğu denir. İçe basma, dışa basma, çökmüş taban, yüksek kavisli ayaklar basış bozukluklarının en sık görülen basış bozukları olarak sıralanabilir.

basis-bozuklugu-nedir

basis-bozuklugu-neden-olur

Basış Bozukluğu Neden Olur?

Ayaklarda oluşabilecek basış bozukluğu, omurgamızı birinci dereceden etkileyeceği için duruş bozukluklarını da beraberinde getirir. Bu tip sağlık bozuklukları genetik olabilir, doğuştan olabildiği gibi genellikle çocukluk çağlarında kusurlu yere basma, biçimsiz ayakkabılar giyme sonucu da meydana çıkabilir.

Dışa Basma Neden Oluşur?

Bu tip sorunlar herkesin hayatının bir döneminde mutlaka denk geldiği ya da yaşadığı sorunlardır. Ayak basış problemlerinden birisi de dışa basma olarak karşımıza çıkmakta. Basış problemleri arasında yer alan dış basma, genetik faktörlerin etkili olduğu gibi, dış etkenlere de bağlı olarak oluşabilir.

Dışa basma sebepleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Ayakların geniş olması
  • Bacak uzunluklarının farklı olması
  • Ayak bileğinin dayanıklılığının az ya da fazla olması
  • Kas gruplarında görülebilen güçsüzlük
  • Skolyoz, kifoz gibi omurga hastalıkları
  • Postür(duruş) bozuklukları
  • Kas gruplarının bütün olarak hareket edememesi gibi etmenler dışa basma bozukluğunu etkilemekte olan nedenleri olarak gösterilebilir.

Ayakları İçe Basmak Nasıl Düzelir?

Ayak tarak kemiklerinde içe dönüklük problemi 2 farklı sebepten kaynaklanabilir. Fizik muayene ile sebep kolaylıkla anlaşılabilir. Pozisyon olarak içe doğru dönük duran ayak tarak kemikleri yaşla beraber kendiliğinden düzelebilir. Eğer ayaklarda kemiksel içe dönüklük problemi varsa bu durum sadece cerrahi müdahale ile düzeltilebilir.

Yetişkinlerde İçe Basma Düzelir mi?

Pronasyon basış olarak isimlendirilen içe basma, mekanik bir ayak deformitesi durumudur. İçe basma (pronasyon ayak) problemi doğuştan ya da sonradan ortaya çıkabilir. Pronasyon ayak problemleri ameliyatsız, acısız bir şekilde uygun medikal destek ürünleri ve egzersiz ile beraber uzman bir fizyoterapist desteği ile iyileştirilebilir.

ice-basma-kac-yasinda-duzelir

yetiskinlerde-ice-basma-duzelir-mi

İçe Basma Kaç Yaşında Düzelir?

İçe basma durumu genellikle 8-10 yaşlarına kadar düzelir. Bu yaşlarda ve aşırı dönüklüğü olanlarda çocuğun tekrar muayene edilerek özel film çekilerek ameliyat edilmesi gerekli olabilir.

Ayak Neden Yan Basar?

Ayağın topuk bölümünün ve yan kısmının vücut yükünü taşıması, basış bozukluklarını meydana çıkarmaktadır. Bu problemi yaşayan bireylerde, giyilen ayakkabıların topuk dış yan bölümleri ve yan kenarlarının daha önce aşınmaya başlar. Yanlış ayakkabı seçimi bu basış probleminin artmasına sebep olabilmektedir.

Yamuk Basmak Nasıl Düzelir?

Pozisyon olarak içe doğru dönük olan ayak tarak kemikleri yaşla beraber kendiliğinden düzelir. Eğer kemiksel bir içe dönüklük durumu var ise bu durum sadece ameliyat yolu ile düzeltilebilir. Diğer durumlarda içe basma kendiliğinden düzelmektedir. Çocuklarda içe basma ağrı yapan bir şikayet değildir.

Çarpık ayak hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bacak Kısalığı
bacak-uzunluk-esitsizligi-farkı-neden-olur

Bacakların birinde diğerine göre uzunluk farkı çeşitli nedenlerle görülebilir. Farkın ölçümü genellikle yürüme yaşı sonr…

Perthes Hastalığı
perthes-hastaligi-nedir-ve-neden-gelisir

Perthes hastalığı sadece çocukluk döneminde görülen ve ciddi sakatlığa yol açabilen bir hastalıktır. Genellikle çok hare…

Doktora Soru Sor