Bel Kayması Ameliyatı

Bel kayması ameliyatı ortalama 45 dakika ile 60 dakika arasında sürmekte olan bir işlemdir. Omurilikler ve sinirler üzerinde bulunan baskının kaldırılması için uygulanmaktadır. Bununla birlikte hastanın omurga kemiklerinin birbiri üzerine denk gelecek biçimde düzgün ve dengeli durması sağlanmaktadır. Omurilik ve sinir dokuları üzerinde yer alan baskının kaldırılması ve böylelikle sinirlerin rahatlaması için bir kısım kemik dokusu ameliyat sırasında törpülenmekte veya çıkarılmaktadır.

İşlem sırasında omurga kemiklerinin dengeli dizilmelerini sağlamak ve bu şekilde kaynamalarını gerçekleştirmek amacı ile vida gibi sabitleyici yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Ameliyattan sonra kemiklerin düzgün bir şekilde kaynamasını sağlamak için hastanın bir süre boyunca bel korsesi kullanması önerilmektedir. Sonrasında ise bel ve karın kaslarının belirli egzersizler ile güçlendirilmesi önerilmektedir.

Bel Kayması Nedir?

Vücudun dik formunu oluşturmakta olan omurga yapısı, bir çizgi üzerinde birbirini takip etmekte olan kemiklerde oluşmaktadır. Omurga üzerinde yaşanabilecek olan yanlış bir hareket bu formun bozulmasına neden olabilmektedir. Yapının üzerinde yer almakta olan omurga kemikleri belli başlı bazı nedenlerden dolayı altta bulunan omurga kemiklerine doğru kaymaya başlamaktadır. Öne veya arkaya doğru gerçekleşmekte olan bu kayma hareketine bel kayması ismi verilmektedir.

bel-kaymasi-nedir

bel-kaymasi-neden-olur

Bel Kayması Neden Olur?

Omurga yapısında meydana gelen bel kayması doğuştan veya sonradan oluşum gösterebilmekte olan bir durumdur. Eklemlerde oluşan iltihap, kireçlenme ve sıvı oluşumu gibi nedenler kemik hastalıklarından kaynaklanmakta olan bel kaymalarının nedenleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda doğum esnasında gelişen komplikasyonlardan dolayı da bu durum gözlemlenmektedir. Vücut yapısından kaynaklanmakta olan kalıtsal problemler, doğuştan gelen bel kayması durumuna neden olabilen maddeler arasında bulunmaktadır.

Bel kayması durumunun en önemli nedenlerinden bir tanesi ise sakatlık yaşanması olarak bilinmektedir. Özellikle de spor esnasında yaşanan sakatlıklar bu durumun yaşanmasına yol açabilmektedir. Ağır eşyaların kaldırılması, kontrolsüz bir şekilde düşmek gibi durumlar nedenler arasında yer almaktadır.

Bel Kaymasından Korunmak için Neler Yapmak Gerekir?

Bel kaymasının oluşma riskini en aza indirmek için alınabilecek bazı tedbirler vardır. Bunlardan en önemlisi, omurga çevre kaslarının güçlendirilmesi ve korunmasıdır. Yük taşıma, ağır kaldırma sırasındaki pozisyonlara dikkat edilmelidir. Eğilme ya da ağırlık kaldırma gibi durumlarda, belin bükülmeden işin gerçekleştirilmesi ve aynı zamanda kuvvetin daha çok dizlerden alınması gerekmektedir.

Bel Kayması Tedavi Yöntemleri

Bel kayması tedavi yöntemleri hastanın durumuna en uygun olacak biçimde gerçekleştirilmektedir. Hastanın durumunun derecesine bakılmakta ve buna uygun bir tedavi uygulanmaktadır. İlk olarak ağrı kesici, korse kullanımı, fizyoterapi gibi yöntemlere başvurulmaktadır. Eğer bunlar ile iyileşmez gerçekleşmez ise cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır.

Bel Kayması Ameliyatı

Bel kayması ameliyatı açık ameliyat veya kapalı ameliyat yöntemi ile uygulanabilmektedir. Ortalama   saat süren bir ameliyattır ancak hastanın durumuna bağlı olarak bu süre değişim gösterebilmektedir. Hemen her ameliyatta olduğu gibi bazı riskler bulunmaktadır ancak bu riskler nadiren gerçekleşmektedir. Ameliyat öncesinde hastaya bu konu hakkında detaylı bilgi verilmektedir.

bel-kaymasi-ameliyati

bel-kaymasi-tedavi-yontemleri

Bel Kayması Ameliyatı Sonrası

Bel kayması ameliyatı sonrası hastanın kontrollerini kesinlikle aksatmaması gerekmektedir. Bel kaslarını güçlendirmek amacı ile fizik tedavi yöntemlerine başvurulabilmektedir. Ameliyat sonrası için doğru bir planlamanın gerçekleştirilmesi hastanın doğru bir şekilde iyileşmesine olanak sağlamaktadır. Bu dönemde hastaların oldukça dikkatli hareket etmesi gerekmektedir. Böylelikle doğru bir iyileşme gerçekleşebilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bel Kayması Tedavisi
bel-kaymasi-tedavi-yontemleri-nelerdir

Bel kayması tedavisi hastanın durumuna bağlı olarak uygulanmaktadır. Öncelikle hastanın durumu teşhis edilmekte ve bel k…

Disk Hernisi Çeşitleri
disk-hernisi-bel-fitigi-cesitleri-nelerdir

Bel fıtığı olarak da bilinen disk hernisi, toplumda sıkça görülen rahatsızlıklardan biri olarak bilinmektedir. Yaşın ile…

Doktora Soru Sor