Bel Kayması Tedavisi

Bel kayması tedavisi hastanın durumuna bağlı olarak uygulanmaktadır. Öncelikle hastanın durumu teşhis edilmekte ve bel kaymasının derecesine göre ağrı kesici, korse veya fizyoterapi önerilmektedir. Hastalardan bazılarının şikayetleri bu yöntemler ile birlikte iyileşme göstermektedir. Ancak bazılarında ise herhangi bir iyileşme meydana gelmemektedir.  Ameliyatsız yöntemler ile hiçbir ilerleme sağlanamadığında farklı tedavi yöntemlerine başvurulması gerekmektedir.

İleri derece bel kayması durumu yaşandığında genellikle ameliyat ile tedavi sağlanmaktadır. Böylelikle hastaların hayat kalitesinin artmasına neden olunmaktadır. Burada en önemli durum aslında hastanın şikayetlerinin ne derece olduğudur. Çünkü buna bağlı olarak tedavi gerçekleştirilebilmekte ve böylelikle tedavi uygulanabilmektedir.

Bel Kayması Nedir?

Her canlıda olduğu gibi insanda da en önemli temel yapı omurgadır. Omurga yapısında ise en çok yükü bel kemikleri taşımaktadır. Doğuştan oluşum göstermekte olan yapısal farklılıklar, bel omurlarının aşırı derece de zorlanması, ileri yaş ve travmalardan kaynaklanmakta olan yıpranmalar nedeni ile belde bulunmakta olan omurga kemiklerinden birinin diğerinin üzerinden yer değiştirmesi ile birlikte bel kayması meydana gelmektedir.

L4 ve L5 omurlarından bir tanesinin çoğunlukla öne doğru ya da arkaya doğru kayması ile oluşum göstermektedir. İlk olarak bel ağrısı ile ortaya çıkmakta olan bel kayması durumu eğer tedavi edilmez ise sinir köklerinin omurilik kanalından çıkış yerlerinden sıkışması ile dayanılmaz bacak ağrıları oluşum gösterebilmektedir.

bel-kaymasi-nedir

bel-kaymasinin-sebepleri-nelerdir

Bel Kaymasının Sebepleri Nelerdir?

Aslında bu duruma neden olabilecek pek çok farklı etken bulunmaktadır. Fakat bu duruma en çok neden olan madde ise bel omurlarının tekrarlayıcı zorlamaya maruz kalması olarak bilinmektedir. Genel olarak bel kaymasının nedenleri arasında şunlar yer almaktadır;

  • Bel omurlarının gereğinden fazla zorlanması
  • Doğuştan meydana gelen yapısal farklılıkların olması
  • Yaşın ilerlemesi ile birlikte ortaya çıkan değişimler
  • Travmaya bağlı olarak ortaya çıkan değişimler
  • Bel ameliyatı sonrası dikkatsizlik yapılması

Bu nedenler başta olmak üzere pek çok farklı durum nedeni ile bel kaymasının ortaya çıkma ihtimali bulunmaktadır. Dikkat edilmesi gereken bir durumdur ve mutlaka tedavi ettirilmesi gerekmektedir.

Bel Kayması Kimlerde Görülür?

Pek çok farklı kişide görülebilmekte olan bu durum genellikle ağır işler yapan kişilerde daha çok görülmektedir. Ağır işlerde uzun süre boyunca çalışan insanlarda, ağır spor yapan kişilerde sıkça görüldüğü gözlemlenmektedir. Aynı zamanda yapısal yatkınlığı olan kişilerin omurlarının uzun süreli tekrarlayıcı zorlamaya maruz kalması durumunda da oluşum gösterebilmektedir. Ailevi yatkınlık da oldukça sık rastlanılmakta olan durumlar arasında yer almaktadır.

Kısacası farklı durumlarda ortaya çıkmakta olan bir rahatsızlıktır ve fark edildiğinde muayene ettirilip tedavi edilmesi gerekmektedir.

Bel Kayması Belirtileri

Bel kayması belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Özellikle geceleri bacaklara kramp girmesi
  • Bacaklarda uyuşma hissedilmesi
  • Yürüme esnasında zorlanma ve dengesizlik
  • Bel bölgesinde yoğun ağrı hissi
  • Bacaklarda güç kaybı
  • Bel eğiminin artması
  • İdrar tutmada güçlük yaşanması
  • Erkek hastalarda cinsel işlev sorunları

bel-kaymasi-belirtileri

bel-kaymasi-tedavi-yontemleri-nelerdir

Bel Kayması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İlk olarak ne seviye bir kaymanın yaşandığının tespit edilmesi gerekmektedir. Bu süreçte ise hastanın genel sağlık durumu da kontrol edilmektedir. Öncellikle ameliyatsız yöntemlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Bel kayması ameliyatı uygulanmayan yöntemler eğer uzun süredir uygulanmasına rağmen herhangi bir ilerleme gösterilemiyor ise ameliyat yöntemine başvurulması gerekmektedir. Cerrahi tedavi yöntemleri ile birlikte hastalarda iyileşme sağlanabilmektedir. Eğer uzun süredir devam eden ağrılar veya kramplar var ise mutlaka kontrol ettirilmesi önerilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bel Kayması Ameliyatı
bel-kaymasi-ameliyati-nasil-yapilir

Bel kayması ameliyatı ortalama 45 dakika ile 60 dakika arasında sürmekte olan bir işlemdir. Omurilikler ve sinirler üzer…

Disk Hernisi (Bel Fıtığı)
disk-hernisi-bel-fitigi-nasil-gelisir

Yaygın olarak bel fıtığı olarak da bilinen disk hernisi çok sık görülür ve bel ağrısı nedenleri arasındadır. Bel ağrısı …

Doktora Soru Sor