Boyun Ağrıları

Boynumuz yaklaşık 5 kg'lık ağırlıktaki başımızı sürekli taşıyan ve 7 omurgadan oluşan omurgamızın bir bölümüdür. Boyun ağrıları çok yaygın olarak görülür. Boyun ağrılarının çoğunluğu duruş bozukluğu veya kas gerginlikleri gibi kolay tedavi edilebilen, önemli olmayan nedenler sonucunda oluşmakla beraber tedavi edilmediğinde ciddi sinir hasarları hatta felce yol açabilecek durumlar da görülebilir. Bu yazımızda sık görülen boyun ağrılarından ve tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Çocuklarda Boyun Ağrıları Görülür mü?

Çocukluklarda boyun ağrıları daha nadir görülür. Ancak çocuklardaki ağrı nedenleri genellikle önemlidir. Erişkin dönemde görülen kas ve fasya gerginliklerine veya yıpranmalara bağlı ağrılar çocuklarda görülmez. Çocuklarda düşme, spor veya trafik kazaları sonrasında boyun omurgalarında hasar boyun ağrısı nedeni olabilir. Çocukların başının gövdeye oranı daha fazla olduğundan yani başları gövdeye oranla daha büyük olduğundan travmalarda boyuna çok yük biner. Yine ağrı ile beraber boynun eğri durması (tortikolis) boyun omurgaları arasında ciddi bir sorunun belirtisi olabilir.

Boyun Ağrıları Nedenleri Nelerdir?

  • Kas kökenli ağrılar: Boynumuz başımızı tutan yapı olduğundan gün içinde telefon, tablet veya bilgisayar kullanımı ile uygun olmayan pozisyonda sürekli durması çevre kaslarda kasılmalara ve ağrılara yol açar.
  • Travma: Başın ağırlığı nedeniyle özellikle arkadan araç çarpmaları, trafik kazaları, düşme boyun omurgalarına veya arasındaki disklere hasar verir. Bu hasar travma anında ortaya çıkabilir veya travmadan uzun yıllar sonra da bulgu vermeye başlayabilir.
  • Boyun fıtıkları: Boyun omurgalarının arasındaki disk zaman içinde fıtıklaşabilir. Bu fıtık arkasındaki sinirlere bası yaparsa kollarda ve ellerde uyuşma elektriklenme veya güç kaybına yol açar. Sinirlere bası yapmasa bile diskteki bir fıtık boyun ağrısı yapabilir.
  • Boyun yıpranması (kireçlenme/dejenerasyon): 20li yaşlardan itibaren vücudumuzdaki kolajen yapısının değişimi ile beraber yıpranma süreci kaçınılmaz olarak başlar. Bu da, zaman içinde boyundaki disk ve eklemlerde yıpranmaya neden olur. Bu durumda boyun hareketlerinde kısıtlılık ve ağrı görülür.
  • Boyun kanal daralması: Boyun omurgalarındaki yıpranma yıllar içinde omuriliğin bulunduğu kanalda daralmaya yol açar. Bu durumda yürüme bozukluğu, dengesizlik, ellerde ve bacaklarda uyuşma, güçsüzlük, elektriklenme görülebilir.
  • Doğuştan var olan nedenler: Boyun omurgaları ve özellikle sırt bölgesine yakın omurgalarda olmaması gereken kemik yapılar (Servikal kosta) veya yapısal bozukluklar görülebilir.

boyun-agrilarinin-ozellikleri-nelerdir

boyun-agrilari-belirtileri-nelerdir

Boyun Ağrılarının Hangileri Önemlidir?

Beraberinde el-kol veya bacaklara belli bölgelerde his kaybı, uyuşma, kas güçsüzlüğü olan ağrılar önemlidir. Yürümede bozukluk, denge kaybı, el ince becerilerde bozulma, idrar veya büyük tuvalet tutmada güçlük ile beraber boyun ağrıları mutlaka hemen incelenmeli ve tedavisi başlanmalıdır.

Boyun Ağrılarında Tanı Nasıl Konur?

Her şeyden önce detaylı bir öykü alınması ve titiz bir muayene yapılması gerekir. Muayenede baş hareketleri, hangi hareket veya pozisyonda yakınmaların ortaya çıktığına bakılmalıdır. Öykü ve muayene ile birkaç ön tanıya sahip olunabilir. Radyolojik incelemeler, özellikle Manyetik Rezonans incelemeleri tanının konmasına büyük oranda yardımcı olur.

boyun-agrilarinda-tani-yontemleri

boyun-agrilarinin-tedavisi-nasil-yapilir

Boyun Ağrılarında Tedavi Nasıl Yapılır?

Tedavi öncesinde mutlaka ağrının nedeni bulunmalıdır. Çünkü bazı durumlarda hareket ve egzersiz iyi gelebilecekken tehlike yaratabileceği durumlar da vardır. Bilinçsiz yapılan tedaviye yönelik hareketlerin sakıncaları vardır. Travma ve kemik hasarı dışında durumlarda genellikle boyun desteği ile kısa süreli boyun kaslarını rahatlatmak ve fizik tedavi yeterli olacaktır. Muayenede sinir bulguların var saptandığı, boyun fıtıkları veya kanal darlığı tanılarında çoğu zaman cerrahi seçilmelidir. Sadece fıtık bulguları varsa diskin çıkarılması nispeten kısa ve yüz güldürücü bir girişimdir. Cerrahi bazı durumlarda sadece boyun fıtığına yönelik olabileceği gibi bazen de geniş ve büyük cerrahiler gerekebilir. Her şekilde sinir bulguları ve ağrının giderilmesine yönelik girişimler uygulanabilir. Bazı durumlarda boyuna yapılacak enjeksiyonlar ağrıların azalmasına yardımcı olur.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Skafoid Kırıkları
skafoid-kiriklari-el-bilegi-kiriklari

Skafoid kırıkları, el bileğinde 8 adet bulunan kemiklerden bir tanesinde meydana gelen kırıklardır. …

Kalça Kireçlenmesi
kalca-kireclenmesi-kimlerde-gorulur

Kalça kireçlenmesi, kalçadaki kıkırdağın bir travma ya da yaşlanmaya bağlı nedenlerle yıpranması sonucu kayganlık özelli…

Doktora Soru Sor