Disk Hernisi Çeşitleri

Bel fıtığı olarak da bilinen disk hernisi, toplumda sıkça görülen rahatsızlıklardan biri olarak bilinmektedir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte hemen hemen herkeste disk yapılarında fıtıklaşma ve bunun yanı sıra fıtıklaşma durumu meydana gelmektedir. Fakat fıtıklar birbirinden farklıdır. Bundan dolayı da disk hernisi çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar arasında foraminal (sinir çıkış kanalları) fıtıklar, santral (orta hat) fıtıklar ve far lateral fıtıklar yer almaktadır.

Her hastanın durumu farklı olabileceğinden dolayı her hastaya farklı bir tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Böylelikle hastalarda daha iyi bir iyileşmenin elde edilmesine olanak sağlanmaktadır.

Disk Hernisi (Bel Fıtığı) Nedir?

Disk Hernisi (Bel Fıtığı) Nedir? Omurlar arasında yer alan kıkırdak dokunun yıpranma ve zorlanma nedeni ile yırtılması, kopması veya yerinden oynaması sonrasında sinir köklerinin sıkışması ile oluşmaktadır.

Diskler, amortisör görevi gören, omurganın hareket yeteneğinin sağlamakta olan, omurlar arasında bulunan lastik sertliğindeki dokudur. Normalde sinir köklerine yakın yerleşmiş olan disk, olduğu yerden taşmakta veya koparak sinir köklerine baskı yapmaktadır. Böyle bir durumda ise bel ağrısı, bacak ağrısı, bacak uyuşması, kas güçsüzlüğü gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bel fıtıklarının büyük bir çoğunluğu bel omurlarının son ikisinde meydana gelmektedir.

disk-hernisi-nedir

disk-hernisi-nedenleri-nelerdir

Disk Hernisi Nedenleri Nelerdir?

Disk Hernisi Nedenleri Nelerdir? Nedenleri tam olarak bilinmemektedir ancak kalıtsal bir durum olduğu yani aileden geldiği düşünülmektedir. Hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilmekte olan bir durumdur. İleri yaşlarda olan insanlarda daha sık rastlanmakta olan bir durumdur. Fakat genç hastaların sağlıklı disk görünümünde de ortaya çıkabilmektedir. Diskin dış kısmındaki halkada zayıflama veya yırtılma olduğunda fıtıklaşma durumu meydana gelmektedir. Pek çok farklı durum nedeniyle bel fıtığı ortaya çıkabilmektedir. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Yaşlanma ve dejenerasyon
  • Aşırı kilo
  • Ağır yük kaldırma

Bel Fıtığı Çeşitleri Nelerdir?

Disk Hernisi Çeşitleri Nelerdir? Halk arasında oldukça sık rastlanılmakta olan bel fıtığı birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Hemen her yaştan insanda görülebilmekte olan bu durum genellikle ilerleyen yaşlarda daha çok kendini belli etmektedir. Bununla birlikte her hastada farklı biçimlerde oluşum gösterebilmektedir. Bundan dolayı da farklı çeşitlerinin bulunduğu bilinmektedir. Bel fıtığının çeşitleri arasında ise şunlar yer almaktadır;

  • Foraminal (sinir çıkış kanalları) fıtıklar
  • Santral (orta hat) fıtıklar
  • Far lateral fıtıklar

bel-fitigi-cesitleri-nelerdir

disk-hernisi-belirtileri-nelerdir

Disk Hernisi Belirtileri Nelerdir?

Disk Hernisi Belirtileri Nelerdir? Bacak kısımlarında, kalça ve bel ağrılarının oluşmasına neden olduğu bilinmektedir. Yalnızca tek bir noktada ağrı oluşabileceği gibi bazen de birkaç ayrı noktada ağrı gelişim gösterebilmektedir. Bacak veya ayak kısmında uyuşma, kramp ya da kasılma gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bu durum ilerlediğinde ise ağrı kesici ilaçlar ya da istirahat bir fayda göstermeyebilmektedir. Özellikle de ayakta durmak ve yürümek ağrının artış göstermesine neden olabilmektedir.

Disk Hernisine Ne İyi Gelir?

Disk Hernisine Ne İyi Gelir? Bel fıtığının kötüleşmesini engellemek için beli zorlayacak hareketlerden kaçınmak, günlük yaşam içinde belin duruşu ve hareketlerine dikkat etmek ve beli güçlendirmek iyi gelebilmektedir. Aynı zamanda fizik tedavi ve bazı egzersizler, bel fıtığının olumlu yönde ilerlemesine katkı sağlayacaktır. Tüm bunlar hastanın durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Eğer hastanın bel fıtığı ileri seviye ise cerrahi tedavi gerekli olabilir. Önemli olan nokta, hastanın bel fıtığının hangi seviyede olduğunun belirlenmesidir. Böylece hastaya en uygun tedavi yöntemi uygulanabilir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bel Kayması Belirtileri
bel-kaymasi-belirtileri

Bel kayması belirtileri zaman zaman pek çok insanın rahatsız hissetmesine neden olabilmektedir. Bu durum bazı hastaların…

Dejeneratif Omurga Hastalıkları
dejeneratif-omurga-hastaliklari-nelerdir

Dejenerasyon (yıpranma) yaş ile beraber kaçınılmaz olarak olan ancak genetik, uygunsuz kullanım, kırıklar, çeşitli hasta…

Doktora Soru Sor