Spor Yaralanmaları

Ayak Bileği

Ayak bileği, insan vücudunda bütün yükü taşıyan ayaklarımızın bacaklarımızla birleştiği bölgede yer alan bir eklem türüd…

Diz Ağrıları

Diz bölgesinde ağrı toplumda çok yaygın olarak görülür ve nedenleri çok çeşitlidir. Çocuklarda kalça ağrıları diz civarı…

Kalça

Kalça problemlerinin başında kalça kireçlenmesi, kemik erimesi ve kalça çıkıklığı gibi şikayetler bulunmaktadır.…

Omuz

Omuz ağrılarının büyük bir kısmı omuz ekleminde yer alan yumuşak dokunun zedelenmesinden dolayı olmaktadır.…

Ayak Ağrıları

Ayak ağrıları hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilen sağlık sorunlarındandır. Ayak ağrıları, birçok nedene bağl…

Fiziksel aktivite, egzersiz ve spor hareket sistemi ile yapılan birbirinden farklı aktivitelerdir. Fiziksel aktivite gün içinde yürüyüş, ev içinde veya dışında, bahçede vücut ile yapılan hareketlerdir. Hareketli olma durumudur, karşıtı sedanter (hareketsiz) olmaktır.

Fiziksel aktivite hareket sistemimiz için son derece yaralıdır ve gereklidir. Egzersiz ise planlı, yapılandırılmış, istemli, fiziksel zindeliğin birkaç unsurunu geliştirmeyi amaçlayan fiziksel aktivite tipidir. Fiziksel aktivite dikkatli yapıldığında sadece hareket sistemi için değil, psikolojik, kap damar, hormonal sistemler için de yararlıdır, sağlıklı yaşlanmamıza yardımcı olur ve sakatlanma riski düşüktür. Spor ise bireysel veya takım halinde yapılan, belli kuralları olan, rekabet ve yarışma içeren, belli konuda daha ve en iyi olmayı hedefleyen zihinsel veya fiziksel aktivitedir.

Sporda amaç daha iyi, daha hızlı, daha fazla gibi rekabet olduğundan iskelet sistemi yani kas, tendon, bağ gibi yumuşak bağ dokusu veya kemik veya eklem hasarlanmaları, yaralanmaları sık görülür. Bu yaralanmalar akut yani ani olabildiği gibi tekrarlayan ufak dozda uzun süre yapmak sonrasında da oluşabilir. Omuz, diz, kalça, kasık bölgesi, ayak bileği, ayak, dirsek, el bileği, el gibi her bölgede görülebilir. Akut yaralanma tedavisi kadar oluşma nedenini saptamak ve tekrarlamasını önlemek gerekir. Bunun için detaylı muayene, analiz ve sorgulama yapmak gerekir. Yaralanmaların tedavisinde amaç sporcuyu bir an önce tekrar spor yapabilir düzeye döndürmektir.

Spor Yaralanmaları Nelerdir?

Spor sakatlıkları ya da diğer adı ile spor yaralanmaları antrenmanda meydana gelen yaralanmalara verilen genel addır. Spor yaralanmaları çoğunlukla yetersiz kondisyon , yeterince ısınamama , spor kazaları , kötü antrenman tekniği ve uygunsuz ekipmandan kaynaklı olarak meydana gelir.

En sık görülen spor yaralanmaları şunlardır; 

  • Kırıklar ve çıkıklar
  • Diz sakatlıkları
  • Burkulmalar veya incinmeler
  • Aşil tendonu sakatlıkları
  • Kas ezilmeleri

spor-yaralanmalari-nelerdir

spor-yaralanmalarinin-belirtileri-nelerdir

Spor Yaralanmalarının Belirtileri

Spor yaralanmaları belirtileri arasında şunlar sayılabilir;

  • Aniden oluşan şiddetli ağrı
  • Yaralanma bölgesinde şişlik
  • Hassasiyet hissi
  • Kemik ve eklemde normal dışı duruş
  • Hareket kısıtlılığı veya hareket sırasında ağrı
  • Aktivite esnasında ve sonrasında geçmeyen uzun süreli sancılar
  • Dinlenme ile belirgin hale gelen eklem sertlikleri

Spor Yaralanmalarına Ne İyi Gelir?

Spor yaralanmasının şiddetine, bıraktığı hasara ve bulunduğu yere göre konservatif veya cerrahi tedavi uygulanabilir. Konservatif tedavide bandaj, atel ve sirküler alçı, ortez ile sakatlık yaşanan bölge istirahate alınır. Ağrı kesici ya da ödem giderici ilaçlar verilir.

Spor Yaralanmaları Nasıl Olur?

Spor yaralanmaları, profesyonel ya da amatör olarak yapılan spor aktivitelerinde vücudun karşılayamayacağı bir güce maruz kalması neticesinde oluşur. Kişinin yaptığı spora uygun şekilde giyinmemesi ve spor öncesi ısınmaması gibi faktörlerden dolayı sporcu yaralanmaları ortaya çıkar.

Spor Yaralanmaları En Çok Nerede Görülür?

Özellikle kısa mesafe koşularında ya da futbol gibi depar içeren sporlarda sık sık yaralanmalarla karşılaşılır. En çok arka uyluk; “hamstring” kaslarında bu yaralanmalar görülür. Bu yaralanmalarda akut ayak bileği yaralanmalarında olduğu gibi PRICE- (POLICE) yöntemi ilk müdahale yaklaşımı benimsenebilir.

Spor Yaparken Kas Yırtılır mı?

Kas yırtılmaları aniden ve beklenmedik bir bir şekilde ortaya çıkar. Yırtılmalar spor veya egzersiz esnasında yaşanabileceği gibi merdiven çıkarken ya da herhangi bir günlük aktivite sırasında da olabilir. Bunun haricinde bir kaza veya travma sonucu da kas yırtılması olabilir.

Spor Yaralanmalarında Ne Yapılmalı?

Yaralanmadan sonraki 48 saat boyunca şu maddelere dikkat edilmeli;

  • İstirahat edilmeli
  • Uçtan kalp yönüne doğru yapılan kompresyon bandajı uygulanabilir
  • Soğuk press uygulaması yapılbilir (1-2 dakika ara verilerek 2-3 set 10-15 dakika soğuk, 2-3 saat ara ile uygulanabilir)
  • Sakatlanan bölgeyi kalp hizasının üzerine kaldırmak (Elevasyon)
  • Antienflamatuar ilaç tedavisi

Doktora Soru Sor