Dejeneratif Omurga Hastalıkları

Dejenerasyon (yıpranma) yaş ile beraber kaçınılmaz olarak olan ancak genetik, uygunsuz kullanım, kırıklar, çeşitli hastalıklar nedeniyle hızlanmış olarak görülebilen bir durumdur. Omurganın dejeneratif hastalıkları basit bel ağrıları ile kendisini gösterebilmekle beraber hareket kısıtlılıkları, duruş bozuklukları, yürüme mesafesinde azalma, kol veya bacaklarda duyu veya kas gücünde azalma, kuyruk sokumunda sorunlar, idrar tutamama gibi bulgular ile de kendini gösterebilir. Özellikle sinir bulguları olan durumlarda tedavinin gecikmemesi önemlidir.

Hiçbir tedavi yöntemi dejenerasyonu geriye döndüremeyecek olmasına rağmen hastanın günlük yaşantısını ve fonksiyonlarını iyileştirmek tedavinin temel amacıdır. Uygun zamanlarda yapılacak enjeksiyonlardan, küçük girişimlerden, büyük cerrahilere kadar çok farklı tedavi yöntemleri vardır. Hasta için en uygun yöntem, hastanın yakınmaları, muayene ve grafi bulguları ve hastanın beklentilerine göre verilir.

Dejeneratif Omurga Ne Demek?

Yaş ilerledikçe omurlar arasında bulunan disk dokusu yaşlanmaya, içerisindeki sıvı miktarı azalmaya başlar. Omurlar arasındaki disk dokusundaki dejenerasyon ile omurgadaki dejenerasyon yani bozulma ve yaşlanma süreci başlar.

Dejeneratif Omurga Hastalıkları Nedir?

Dejeneratif omurga hastalıkları, dokuları ya da organları etkileyen ve gitgide kötüleşecek olan dejeneratif hücre değişikliklerine dayanan süregelen bir durumun sonucudur. Nörodejeneratif hastalıklarda, merkezi sinir sistemi hücreleri nörodejenerasyon yolu ile çalışmayı bırakır ya da ölür.

Dejeneratif Ağrı Nedir?

Dejeneratif disk hastalığı bel ile boyun ağrılarının en yaygın sebeplerinden biridir ve aynı zamanda en yanlış anlaşılanlardan rahatsızlıklardan biridir. Basit biçimde söylemek gerekirse, dejeneratif disk hastalığı, bir omurilik ve sinirler bölümündeki aşınma ve yıpranmanın sebep olduğu sırt veya boyun ağrısı semptomlarını ifade etmektedir.

dejeneratif-omurga-ne-demek

dejeneratif-agri-nedir

Dejeneratif Omurga Hastalıkları Belirtileri

Bir sinirin üstünde baskı varsa, sinirin innerve ettiği vücut bölgesinde ağrı, uyuşma veya halsizlik durumu görülebilir. Tipik olarak, herniye olmuş disk, önce omurga ağrısı (servikal, lomber ve torasik) atakları ya da uzun süredir devam eden ancak aralıklı olan spinal ağrı atakları ile kendisini gösterir.

Dejeneratif Skolyoz Nedir?

Dejeneratif skolyoz, çoğunlukla 50 yaş üzeri kişilerde meydana çıkan, omurganın yaşın ilerlemesi ile birlikte deforme olması ile kendisini gösteren skolyoz tipidir. Diğer skolyoz çeşitlerinde olduğu gibi eğriliğin 10 derecenin üstünde olması skolyoz olarak adlandırılır.

Dejeneratif Disk Hastalığı Neden Olur?

Dejeneratif disk hastalıklarında risk faktörlerine bakıldığı zaman, ileri yaş, aile öyküsünde yatkınlık, disk içerisindeki basıncı artıran fiziksel aktivitelerin fazlalığı, obezite, sigara, Diabetes Mellitus (şeker hastalığı) ve aterosklerozu (damar sertliği) sayılabilmektedir.

Dejeneratif Disk Hastalığı Fıtık mı?

Dejeneratif disk hastalıkları en sık olarak disk herniasyonuna (fıtık) ve instabilite rahatsızlığına sebep olmaktadır. Bu hastalık, herniasyona doğrudan sebep olmasa da güçlü bir nedendir. İnstabilite ise normal omurga hareketleri sırasında omurgayı sabit hale getiren yapıların görevini yeteri kadar yapamaması durumunu ifade eder.

Dejenere Disk Düzelir mi?

Dejeneratif disk hastalığının cerrahi tedavisi mümkündür. Bugün dünyada tercih edilen iki farklı cerrahi tedavi yöntemi vardır. İlk tedavi yöntemi disk dokusunu koruyarak yalnızca hastalıklı diskin olduğu omurlar arasına posterior dinamik stabilizasyon uygulamaktır. Bu sayede dejenere diskin üstüne binen yük ortadan kalkacak ya da azalacak dolayısıyla bel ağrısı da ortadan kalkacaktır.

dejeneratif-skolyoz-nedir

dejeneratif-disk-hastaligi-tedavisi

Dejeneratif Disk Hastalığı Tedavisi

Dejeneratif omurga hastalıklarında fizik tedavi uygulamalarından da yararlanılabilir. Fakat bu tedaviler geçici bir rahatlama sağlayacaktır. Daha önemli olan düzenli egzersizlerle bel kaslarının güçlendirilmesidir. Böyle yöntemlerle düzelmeyen hastalarda diskin içerisine elektrod yönlendirilerek disk içerisindeki ağrı sinirlerinin yakılması ile uygulana disk içi elektrotermal tedavi uygulanabilir. Bu yöntem fizik tedavi uygulamalarına göre daha kalıcı çözüm sunar.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Disk Hernisi Nedenleri
disk-hernisi-nedenleri-nelerdir

Disk hernisi nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Fakat bazı durumların buna neden olabileceği düşünülmektedir. Özell…

Bel Kayması
bel-kaymasi-kimlerde-gorulur

Bel kayması, farklı nedenlerden dolayı omurga kemiklerinin öne veya raya doğru kayması ile birlikte ortaya çıkan bir dur…

Doktora Soru Sor