Düz Tabanlık

Düz tabanlık, ayakların iç kısmındaki ayak kavisinin normalden daha az olduğu bir durumdur. Normalde, ayak kemerleri yüksekliği, ayakta durduğumuzda yere basan üç noktanın (topuk, başparmak ve küçük ayak parmakları) oluşturduğu bir yay şeklindedir. Düz tabanlıkta ise ayak kemerleri bu yay şeklini kaybederek düz bir yüzeye dönüşür. Bu durum, ayakların sağlam bir şekilde yere basmasını ve dengeyi sağlamasını zorlaştırabilir.

Düz Tabanlık Belirtileri Nelerdir?

Düz tabanlık belirtileri bazı insanlarda fark edilir şekilde görülebilirken bazı insanlarda hafif belirtiler gösterdiği için fark edilemeyebilir. Bu noktada bir doktorun fiziki muayenesi ile tanı konulabilir.

  • Ayak ağrısı, yorgunluğu
  • Ayak bileğinde ağrı,
  • Denge kaybı, düşme eğilimi,
  • Bacak, diz, kalça ağrıları,
  • Ayak kavisinde ağrı veya topuğun iç kısmında ağrı görülmesi,
  • Ayakkabılarda aşınma, yıpranma gibi durumlar düz tabanlık belirtileri sayılabilir.

    Düz Tabanlık Neden Olur?

    Düz tabanlık, genetik faktörlerden kaynaklanabildiği gibi ayaklardaki kas dokularındaki sorunlardan, herhangi bir yaralanmadan sonra görülebilir. Ailesinde düz taban olan bir kişide düz tabanlık görülme olasılığı yüksektir. Ayak kavisinde bulunan tendonlarda, kaslarda, bağ dokusunda zayıflama meydana gelirse ayak kavisi düzleşebilir. Bu durumda düz tabanlık ortaya çıkabilir.

    Ayak bileğinde veya ayak kemiğinde yaşanan kırılmalar, ayaktaki kavisin zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle de düz tabanlık meydana gelebilir. İlerleyen yaş, obezite hastaları, hamilelik süreci yine düz tabanlığın oluşma nedenleri arasında sayılabilir.

    duz-tabanlik-neden-olur

    duz-tabanlik-cesitleri-nelerdir

    Düz Tabanlık Çeşitleri Nelerdir?

    Düz tabanlık farklı çeşitlerde bulunabilir. Esnek ve sert olarak iki ayrı grupta incelenebilir.

    Esnek düz tabanlık: Ayak esnek halde bulunurken ayak kavisi görülür şekildedir. Ayak yere bastığı zaman düz tabanlık fark edilir. Kişi parmak uçlarında yükseldiği zaman ayak içinde bir kavis oluşuyorsa bu durum esnek düz tabanlığa işaret eder. Bu düz tabanlık çeşidi zaman içerisinde düzelebilir. Genelde herhangi bir ağrıya veya diğer semptomlara sebep olmaz.

    Sert düz tabanlık: Bu düz tabanlık çeşidinde ayak her türlü kavissizdir. Bütün belirtiler burada görülür haldedir. Genellikle ayak kaslarının zayıflığı veya ayak kemiklerinin deforme olması sonucu oluşur.

    Düz Tabanlık Nasıl Teşhis Edilir?

    Düz tabanlık teşhisi için doktorun fiziki muayenesi gerekir. Doktor, ayak kavislerinin yüksekliğini kontrol eder. Ayak analizi yapılarak ayak kavisinin derecesi belirlenebilir. Bu analizin yapılması için ayakların altına bir mat serilir ve bazı basınç sensörleri kullanılarak ayak kavisleri ve basınç noktaları analiz edilir. Bazı durumlarda röntgen çekilerek ayak yapısıyla ilgili detaylı inceleme yapılabilir.

    Düz Tabanlık Nasıl Tedavi Edilir?

    Düz tabanlık tedavisi, hastadaki semptomların şiddetine ve hastalığın nedenine bağlı olarak değişebilmektedir. Düz tabanlık tedavisinin amacı, semptomları hafifletmektir. Düz taban tedavisi ile ayaklar desteklenir, yürüyüş geliştirilir. Düz tabanlık tedavisi için doktor size uygun yöntemi önerecektir.

    Ayak kavislerini destekleyen ayakkabılar, düz tabanlık semptomlarını hafifletmek için kullanılabilir. Özel bir astar veya tabanlık ile ayak kavisi desteklenir. Ayak kaslarının zayıflığından kaynaklanan bir düz tabanlık sorunu mevcutsa ayak kavisini güçlendirmek için bir fizyoterapist eşliğinde egzersizler yapılabilir. Egzersizler doktorun veya fizyoterapistin önerdiği şekilde yapılmalıdır. Ayakların esnekliği artar, ağrılar hafifler.

    Ayak ağrıları hakkında bilgi alabilirsiniz.

    Sosyal Medyada Paylaş:

    Bunlar da İlginizi Çekebilir

    Bacak Kısalığı
    bacak-uzunluk-esitsizligi-farkı-neden-olur

    Bacakların birinde diğerine göre uzunluk farkı çeşitli nedenlerle görülebilir. Farkın ölçümü genellikle yürüme yaşı sonr…

    Çarpık Ayak / Pes Ekinovarus (PEV)
    carpik-ayak-clubfoot-pes-ekinovarus-pev

    Çarpık ayak (Clubfoot) ya da Pes Ekino Varus (PEV) ayağın anne karnındaki geçirdiği dönemde oluşur. Sorun kemik yapısı b…

    Doktora Soru Sor