Menisküs Tedavisi

Menisküs tedavisi menisküs yırtığında ve dizde çıkan menisküs rahatsızlıklarında uygulanan tedavileri kapsar. Bu tedavi seçenekleri, cerrahi ve cerrahi dışı birçok yöntem içerir.

Menisküs Nedir?

Menisküs uyluk kemiği ve kaval kemiğinde yer alan lastiksi dokuda kıkırdaklardır. C şeklindeki bu dokular her iki dizde de bulunur ve hareket halindeki kemiklerin aşınmasını, yıpranmasını engellemek kemikleri korur. Bu dokulara uygulanan baskı menisküs yırtılmasına neden olabilir. Menisküs yırtığı genellikle sporcu hastalığı olarak bilinir. Menisküs yırtığı genellikle sporcularda görülür ancak farklı kişilerde de görülebilir. Dizlere uygulanan baskının yoğun olduğu kişilerde menisküs yırtığı daha fazla görülmektedir.

Menisküs Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genç yaştaki kişilerde özellikle de sporcularda oluşan travmaya bağlı akut menisküs yırtığı genellikle ameliyat ile tedavi edilmektedir. Küçük yırtıklar ameliyat edilirken bölgenin alınması ile onarılır, büyük yırtıklarda ise yırtığın onarılması amaçlanır. İleri yaşlarda olan ve günlük hayatında çok fazla hareket etmesine gerek olmayan kişilerde ise ilaçla, egzersizle, enjeksiyonla tedavi uygulanabilir. Dizlerde kilitlenme gibi semptomlar yoğunsa menisküs kökü tamir edilebilecek bir yırtık varsa yine ameliyat ile tedavi tercih edilebilir.

 

meniskus-tedavisi-nasil-yapilir

 

Ameliyatsız Menisküs Tedavisi

Menisküs yırtığının ameliyatsız tedavisinde kullanılan en etkili yöntem egzersizdir. Düzenli yapılan egzersiz ile dizin aktif stabilizasyonu artırılabilir. Kuvveti ve dayanıklılığı artıran bu egzersizler ile dizin stabilitesi arttırılır. Eklem kabiliyetlerini ve mobilitesini artırmayı amaçlayan egzersizler haricinde ilaçla ve enjeksiyonla tedavi uygulanabilir. Enjeksiyon tedavisinde PRP tercih edilebilir. Tedavinin tamamlanma süresi kişide görülen yırtığın boyutuna ve durumuna bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte 1 ay ile 2 buçuk ay arasında değişkenlik gösterebilmektedir.

Menisküs Ameliyatı

Menisküs tedavisi için uygulanan ameliyatta artroskop adı verilen bir kamera kullanılır. Bu özel kamera eklemin içini görmeyi sağlar. Eklemin içindeki durumu görmeyi sağlayan bu kamera sayesinde büyük bir kesiye gerek olmaz ve 2-3 delikten ameliyat gerçekleştirilebilir. Hasarlı kısım tespit edildikten sonra gerekli görülmesi halinde parsiyel menisektomi uygulanır ve hasarlı kısım alınır. Uygun durumlarda menisküs tamiri yapılır. Mümkün olduğu kadar çok menisküs dokusunu korumak önemlidir. Diz içerisinde bulunan yırtığın alınmasına gerek görülmediyse farklı tedaviler de uygulanabilir ve eklemin içi steril serum ile yıkanıp temizlenir. Giriş delikleri dikişle kapatılarak ameliyat tamamlanır.

 

meniskus-hasarinin-tedavisi-kimlere-uygulanabilir

 

Menisküs Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Menisküs ameliyatından sonra doktor tarafından reçete edilen ilaçlar düzenli biçimde kullanılmalıdır. Ameliyat sonrasında doktorun önerdiği egzersiz ve fizik tedavi süreci aksatılmadan takip edilmelidir. Eklem zorlanmamalı ve dizlik kullanılmalı, önerilen şekilde istirahat edilmelidir. Ameliyatlı bacak yüksek bir şekilde konumlandırılmalı ve buzla kompres uygulamaları doktorun önerdiği şekilde yapılmalıdır. Yapılan ameliyatın iyileşme süreci kişinin dikkatine ve çabasına göre farklı sürelerde tamamlanabilir. İyileşme süreci genellikle 1 ay ile 1 buçuk ay arasında tamamlanır. Ancak bu süreçten sonra yapılacak spor aktiviteleri ve benzeri etkinlikler için doktora danışılmalıdır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Köprücük Kemiği Kırığı
koprucuk-kemigi-kirigi

Köprücük kemiği yani klavikula kırıkları her yaşta görülebilmektedir. Ancak bu kemik kırıkları çocuklarda ve sporcularda…

Tırnak Batması
tirnak-batmasi-tedavi-yontemleri-nelerdir

Tırnak batması, tırnak yatağının içine doğru itilmesi veya kıvrılması sonucu oluşan bir durumdur. Bu durum, tırnak yatağ…

Doktora Soru Sor